• Szukasz informacji?

    Moda, uroda i medycyna to tematy prowadzone na tym blogu przez pasjonatów.


Jak używać cążki do skórek?

2019-04-03

źródła artykułu:

Skórki wymagają przycinania raz na jakiś czas, aby zarówno dłonie, jak i paznokcie prezentowały się schludnie i zdrowo. Zarośnięte skórki mogą przeszkadzać w poszczególnych etapach manicure. Ponieważ większość cążek do skórek ma ostre, spiczaste końcówki, które mogą stanowić potencjalne niebezpieczeństwo, należy używać ich właściwie i z rozwagą. Nie należy również korzystać z ostrzy, które nie są ostre, dlatego, że mogą one raczej rozerwać skórę niż ją przyciąć. Także zbyt mocne końcówki mogą spowodować krwawienie z obszaru naskórka. Aby uniknąć takich sytuacji, ważne jest, aby mieć cążki do skórek, które są bezpieczne. paznokcie czerwone

Cążki do skórek są ostrymi narzędziami, które równo wycinają nadmiar zebranej skóry wokół paznokcia. Najlepiej używać ich do usuwania martwego naskórka. Można ich również używać do obcinania paznokci. Ważne jest, aby zachować ostrożność, ponieważ uszkodzenie żywych tkanek może prowadzić do obrażeń i infekcji. Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo stosować cążki do skórek podczas manicure.

  • Namocz palce w misce z ciepłą wodą na kilka minut. Zmiękczy to skórkę i przygotuje ją do pielęgnacji. Po zamoczeniu dłoni w wodzie możesz zmiękczyć dodatkowo skórki specjalnym olejkiem.

  • Wybierz dobrej jakości cążki do skórek, najlepiej wykonane ze stali nierdzewnej, dlatego, że zapewniają równe cięcie i najmniejszą szansę na uszkodzenie paznokci.

  • Wycinaj skórki zgromadzone blisko podstawy paznokcia.

  • Na koniec nadaj kształt paznokciom i wyrównaj ich płytkę. W tym celu użyj pilniczka oraz bloczka do polerowania. Te skórki, których nie udało Ci się wyciąć, odsuń przy pomocy radełka lub patyczka z drzewa pomarańczowego.

Bezpieczne korzystanie z cążek do skórek

Mimo że cążki do skórek są lekkie, to wyróżnia je trwałość i wytrzymałość. Ich płaskie skośne końcówki mają bardzo ostre krawędzie, które dokładnie tną skorki. Aby użyć cążek do skórek, należy rozłożyć uchwyty, przesunąć w górę i zamknąć. Mocno ściśnięty uchwyt pozwoli szybko i skutecznie pozbyć się skórek. Po zakończeniu wystarczy przesunąć dźwignię w dół i ją zamknąć. Najlepsze rezultaty można uzyskać, tak, jak wcześniej zostało wspomniane, zmiękczając skórki specjalnym olejkiem lub po prostu mocząc dłonie przez 5-10 minut w ciepłej wodzie. Jednak jeśli obawiasz się wycinania skórek znajdujących się najbliżej podstawy paznokcia, możesz skorzystać z radełka, które umożliwia odsuwanie skórek z płytki.

Pamiętaj, aby cążki do skórek, radełko, czy inne przybory służące do manicure przed każdym użyciem dokładnie zdezynfekować. Zgromadzone na nich bakterie mogą przenieść się pod paznokcie lub w miejsca naruszone podczas zabiegu i spowodować poważne infekcje.



KOMENTARZE:

© foodcon.pl - 2020r.